nieuwsgierig aagje


nieuwsgierig aagje 1.0

persoon, vaak een vrouw of meisje, die buitengewoon of al te nieuwsgierig is
Vernoemd naar de hoofdpersoon in een bekende zeventiende-eeuwse klucht, die verschillende bewerkingen kende en waarvan de bekendste wordt toegeschreven aan Abraham Bormeester. "'t Nieuwsgierigh Aeghje (van Enckhuysen)" was een Enkhuizense smidsvrouw die samen met haar buurman en schipper Freekbuur naar Antwerpen reisde. Daar aangekomen verliet zij uit nieuwsgierigheid het schip en kwam in niet geringe problemen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nieuwsgierig aagje…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is buitengewoon nieuwsgierig

    Algemene voorbeelden


    Wanneer iemand tegen je zegt dat je een nieuwsgierig aagje bent, betekent dat je iets wel heel graag wilt weten, terwijl je er eigenlijk misschien wel niets mee te maken hebt.

    http://www.isgeschiedenis.nl/uitgelicht/achtergrond-bij-nieuwsgierig-aagje/,

    Laat ik er maar voor uitkomen. Ik ben nieuwsgierig. Ik wil graag weten waar het over gaat. Hoe het zit. Waarom dat zo is. Wat er nog meer te weten is. Ik bén graag nieuwsgierig, maar ik noem me niet graag zo. Er hangt zo'n oordeel aan nieuwsgierigheid. En ik wil liever niet dat mensen mij een nieuwsgierig aagje vinden. Liever heb ik dat ze me belangstellend noemen. Of geïnteresseerd. Maar ik ben eigenlijk vooral nieuwsgierig.

    http://www.marjonbohre.nl/nieuwsgierig-aagje-2/,

    De letterlijke betekenis van racisme is de opvatting dat het ene menselijk ras superieur is aan het andere. Ik denk niet dat mijn zoon zich met bovengenoemde vraag superieur voelde. Eerder nieuwsgierig of leergierig. Dat wel. Een nieuwsgierig aagje dat mij vragen stelt als: 'Ben ik al bijna vol-ge-groeid?' en 'Doet het pijn om iemand ter leven te brengen?'.

    http://hetverhaalachter.nl/index.php/2012/12/leergierig-of-nieuwsgierig/,

    Wie erg nieuwsgierig is, kan wel eens te horen krijgen dat hij of zij een 'nieuwsgierig aagje' is. Waar komt die term eigenlijk vandaan? Nieuwsgierig Aagje is de hoofdpersoon van een zeventiende-eeuwse klucht van Abraham Bormeester. In deze klucht, getiteld Kluchtigh Avontuurtje van 't Nieuwsgierigh Aeghje van Enckhuysen, wordt het verhaal verteld van ene Aagje uit Enkhuizen die zeer nieuwsgierig is.

    http://historiek.net/nieuwsgierig-aagje/15191/,

    De aanduiding nieuwsgierig aagje komt [...] uit het zeventiende-eeuwse kluchtspel Kluchtigh Avontuurtje van 't Nieuwsgierigh Aeghje van Enckhuysen van A. van Bogaert.

    https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/nieuwsgierig-aagje-aagje,

    Wat is juist: een nieuwsgierig aagje of een nieuwsgierig Aagje? [...]. Juist is: een nieuwsgierig aagje. Aagje wordt hier niet als eigennaam gebruikt, maar als zogeheten soortaanduiding: iederéén kan een nieuwsgierig aagje zijn. Het lidwoord een is al een teken dat het niet meer om een eigennaam gaat. De regel is dat (eigen)namen die een algemene betekenis hebben gekregen en niet meer als naam fungeren, een kleine letter krijgen.

    https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/nieuwsgierig-aagje-aagje,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als een nieuwsgierig aagje

    Carin had na het gesprek met mij wel besloten opnieuw naar haar leidinggevende te gaan voor een vervolggesprek. Ze zou het vooraf goed voorbereiden en ze zou vragen gaan stellen als een echt nieuwsgierig aagje.

    http://www.banninkcoaching.nl/ben-jij-een-nieuwsgierig-aagje/,